Oricine poate beneficia de o vizită la un doctor dermatolog care poate să indice cel mai bine ce este oportun și necesar fiecărui tip de piele. Doctorul dermatolog Leslie Baumann a creat Sistemul Baumann prin care îți poți cunoaște caracteristicile pielii. Află în acest articol care sunt cei patru factori pe care dermatologul i-a măsurat pentru identificarea tipurilor de ten.
***
O rutină potrivită de îngrijire a pielii începe prin a-ți cunoaște tipul de piele și prin a descoperi ce este necesar pentru a o menține sănătoasă, hidratată, suplă și radiantă.
Doctorul dermatolog Leslie Baumann a creat un sistem de identificare a tipului de ten prin măsurarea a patru factori:
1. Hidratare
Ten gras versus ten uscat (oily versus dry)
De obicei, tenul gras se recunoaște prin luciul pronunțat - la persoanele cu tenul uscat, se observă o textură aspră a pielii, culoarea ternă și senzația de uscat. Pentru tenul gras, sunt recomandate loțiunile și gelurile ușoare; pentru tenul uscat sunt recomandate cremele mai grase și consistente. Indiferent de tipul de ten, nivelul de hidratare depinde în primul rând de condiția stratului exterior a pielii (epiderma) care acționează ca o barieră și oprește pierderile de apă, precum și de secreția de sebum.
Un ten uscat înseamnă că bariera este compromisă și astfel se pierde apă din țesut. În acest caz, pot interveni și dezvoltarea unor sensibilități și iritații cutanate - o barieră deficitară permite intrarea unor factori externi iritanți. Repararea barierei cutanate este soluția optimă pentru multe probleme de piele, inclusiv pentru pielea uscată sau pielea iritată și sensibilă.
2. Sensibilitate
Ten sensibil versus ten rezistent (sensitive versus resistant)
Tenul rezistent presupune o barieră cutanată solidă care împiedică pierderea de apă și protejează de factorii externi toxici și iritanți. Tenul sensibil are o barieră cutanată care nu protejează eficient pielea de acești factori. În consecință, se declanșează un proces de inflamare vizibil prin roșeață, iritații, mâncărimi, pete, usturime - toate simptomele unui ten sensibil.
Sistemul Baumann clasifică 4 tipuri de ten sensibil:
● subtipul acnee (comedoane, puncte albe)
● subtipul rozacee (înroșire intensă cu senzație de încălzire accentuată)
● subtipul de ten sensibil care ustură și simte arsură
● subtipul alergic (roșeață, mâncărimi, scuame cutanate)
3. Pigmentare
Ten cu pete pigmentare versus ten fără pete pigmentare (pigmented versus nonpigmented)
Sistemul Baumann ia în considerare doar petele pigmentare rezultate din melasmă, petele solare (lentigo) și pistruii - acestea pot fi tratate prin folosirea unor produse cosmetice adecvate și prin proceduri dermato-cosmetice.
4. Îmbătrânire
Ten cu riduri versus ten fără riduri (wrinkled versus tight)
Îmbătrânirea pielii cuprinde un proces intrinsec și unul extrinsec. Procesul intrinsec de îmbătrânire este determinat de factorii genetici și este considerat inevitabil. Procesul extrinsec de îmbătrânire este determinat de factorii externi – radiații solare, poluare, nutriție deficientă, fumat - și poate fi diminuat și încetinit.
***
Sistemul Baumann de tipologii ale pielii (The Baumann Skin Typing System, BSTS) a fost alcătuit prin combinarea celor patru factori, rezultând astfel 16 fenotipuri de piele. Fenotipul se determină prin parcurgerea unui chestionar, iar în funcție de punctajul obținut poate fi determinat un fenotip al tenului.
Chestionarul este adaptat după varianta oferită în cartea The Skin Type Solution de doctorul dermatolog Leslie Baumann. Poate fi completat pentru fiecare secțiune în parte în următoarele articole, la finalul cărora, vei cunoaște fenotipul Baumann specific pielii tale.
Partea I - Ten gras sau uscat? → AICI
Partea a II-a - Ten sensibil sau rezistent? → AICI
Partea a III-a - Ten cu pete pigmentare, sau fără? → AICI
Partea a IV-a - Ten cu riduri, sau fără? → AICI
La finalul chestionarului, adaugă toate literele pe care le-ai obținut până acum și vei avea fenotipul specific.
*Pentru acest articol au fost folosite informații din Cosmetic dermatology Principles and Practice (2009), Cosmeceuticals and Cosmetic Ingredients (2014) și The Skin Type solution, (2004).